Egy Kalappal a Nemzetire

2024.06.14

A Nemzeti döntő egy évetne megrendezésre kerülő vándor esemény az Ősök Hajnala történetében, ahol az ország legjobb 16 játékosa méri össze a tudását, a szabály ismeretét, a pakli építési kreativitását. A 2024-es Nemzeti döntő dátuma június 30-a, ami vasárnapra esik, helyszíne pedig Páty lett a tavalyi Dunaharaszti, vagy az azt megelőző Budapesti helyszínt követően. A Nemzeti döntőben mindig 4 csoportra osztjuk a játékosokat az előző évben elért eredményeik és pontjaik alapján, amely módja idén kicsit megváltozik a kalapos rendszerrel. De mit is jelent ez? Ez a cikk erre a kérdésre fog leginkább választ adni.

A Kalapok

A játékosokat 4 különgöző kalapba fogjuk osztani azt eredményeik/helyezéseik alapján, ami a következőek szerint alakul jelenleg:

1. Kalap: 1. Gazlek, 2. Gear, 3. Mészi, 4. Geree

2. Kalap: 5. Tinkerbell, 6. Barbár, 7. István, 8. Sz. Robi

3. Kalap: 9. Attila, 10. Kova, 11. Lodark, 12. Tamás

4. Kalap: 13. Geraldo, 14. Barni, 15. Danika, 16. Kömi

A csoportok kialakítása úgy fog történni, hogy a Nemzeti megnyitója utáni első lépésként mindegyik kalapból kihúzunk 1 nevet, ők lesznek az első csoport. Ezt a módszert alkalmazva kialakítjuk mind a 4 csoportot, így mindegyik csoportban lesz mindegyik kalapból 1 játékos.

A virtuális 5. Kalap

Azok a játékosok, akik bekerültek az ötödik kalapba, tehát a TOP20-ba még befértek és szereztek már versenyen érmet (bocsi K. Patrik), őket is megfogjuk kérni egy kis segítségre. A 17. Vili és a 18. G. Ricsi abban tud segíteni, hogy ha valaki nem tudna eljönni a rendezvényre betegség, vagy egyéb probléma miatt, akkor ők bekerülnének helyettük a top16-ba. Valamint a 20. helyezett Noncsit is meg fogjuk kérni valamire, de ezt lentebb kifejtem!

A versenybíró és a segítők

Az első kalapban szereplő játékosok fognak segíteni a versenybírónak (Bíró Ádámnak) szabályértelmezési/bíráskodási kérdésekben, melyet előre is köszönünk a kártyás közösség nevében. Az Ősök Hajnala sok mikroszabályt tartalmaz, változtak is az évek során, sok régióban játszunk, félreérthetünk szabályokat, így a versenybíró mindig ott lesz, hogy segítsen. A nemzeti mellett egy side event is lesz "Kezdő verseny Kezdőknek Kezdőktől", melynek a versenybírája a budapesti régió felelős lesz, Szendrődi Noémi, aki szintén kezdő játékos. Köszi Noncsi és grat a 20. helyért :)

Extrém helyzet

Előfordulhat olyan extrém helyzet, hogy az egyik csoportban csak kanizsai, vagy csak kecskeméti játékos fog szerepelni, ezeket a csoportokat nem fogjuk újra sorsolni, hiszen alapból magas létszámmal jutottak be a játékosok ezen régiókból a döntőbe, tehát megvan ennek az esélye (hiszen mindegyik kalapban van kanizsai és kecskeméti játékos is).

Mi lesz a verseny menete?

Minden csoportban haladó párbajok alapján fog kialakulni a továbbjutási sorrend és minden csoport első és második helyezettje fog tovább jutni a TOP8-ba, ahol már akár profi formátummal is lehet folytatni a versenyt. Egyedül ekkor megengedett a pakli csere és csak egy alkalommal. Akik nem jutnak be a TOP8-ba, ők az alsóházban folytatják a haladó párbajokat az alsóház győztese címért.

A részletekbe később megyünk bele

A párbajok pontos számáról, a döntetlen eredmények kezeléséről, a jutalmakról, vagy ha valaki nem tud eljönni a döntőbe, akkor pontosan ez milyen hatással van a kalapokra, és egyéb ehhez hasonló versenytechnikai vagy esemény releváns információkról egy következő cikkben olvashattok majd. 

Addig is sikeres felkészülést mindenkinek az Ősök Hajnala legnagyobb közösségi eseményéig. :)

Ádi