A Kis Kedvencek visszatértek, avagy mit hozott az Árnyas Fellegek?

2023.09.20

A Nemzeti előtti hetekben gyorsan befutó Árnyas Fellegek jött, látott, aztán szép csendesen beszivárgott a metába. (Igen, a laphúzós barikádra is gondolok!) A nyár közben elballagott, és átadta helyét a Békeidők iránti várakozásnak, amiről annyit mindenképpen tudhatunk, hogy az Ősök Hajnala fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli. Visszatér sok-sok core lap, de új, versenyképes lapokra is számíthatunk tehát a közeljövőben.

Az alábbi iromány épp ezért az Árnyas Fellegek lapjait célozza meg: Keressük legújabb Kis Kedvenceiteket! A napokban egy űrlap kitöltésével ismét szavazhattatok legkedveltebb hátasaitokról, grafikáitokról. Sokan részt vettetek az önkéntes felmérésben, ezt ezúton is köszönöm! Kezdjük is a cukiságverseny győztesével, hiszen az ÁF minden kasztnak tartogatott legalább egy új hátast. (A kultista kettőt is kapott.)

A haladó paklik új ékkövei lettek a négyes szintet erősítő hátas lapok, melyek mind a 4 kasztnak hoztak újdonságokat. Első körben a grafikák "cukiságfaktorára" lehetett leadni a voksokat. Egyik szemem sír, a másik nevet, mert toronymagasan verte a mezőnyt a Fényerdei Kolosszus Szarvas! A kitöltő ŐH-sok közel fele szavazta meg a hátasszépségverseny (Van ilyen szó egyáltalán?) győztesének az alábbi lapot. Megjegyzem, tényleg nagyon szépre sikeredett Kovács Péter grafikája!

Érdekes volt számomra, hogy a hátasok erőbajnoka, képességeiket sorba állítva egészen másképp alakult. Első helyen végzett a Fagybérci Szelíd Hópárduc és mögötte egyetlen jelöltként a Veresváradi Délceg Kos került a második helyre. A párduccal nem vitatkozom, hiszen kijátszáskor lapot húzat, ez a képesség a mágusnak úgy is létszükséglet, ezen felül még brutálisan megnöveli a jégpaklik Dermesztő erejét. A kos is hasonlóan hasznos tud lenni egy kováccsal kombinálva. Eddig kevés törp paklival találkozhattunk, de többen is próbálgatjátok. (Részemről is érik egy törpös paklibemutató cikk

A könnyedebb témák után nézzük meg az egyik legrelevánsabb kérdést, ami az ÁF nyomán merülhet fel minden játékosban: Vajon melyik a kedvenc kasztod, illetve melyik kaszt lapjait játszod a legszívesebben? Nem meglepő módon a két legeredményesebb szín került ki győztesen. A véleményetek alapján több mint a játékosok fele a vadászt és a kultistát tekinti kedvencének. Ha kíváncsiak vagytok a másik két kaszt megbecsültségére, a harcos és a mágus osztoznak a szavazatok 20 % -án. Ezek alapján elmondható, hogy a Fellegek hozták a Fekete Láng törzs kultista tagjait, kezükben Sarlókkal és Sötét Csapásokkal megtizedelve az ellent! A vadász megkapta a lendületes tempó mellé a Karaván Barikádot, természetesen csak és kizárólag a laphúzós változatot, ezzel az Éjjeli Vadászok és a már emlegetett Fekete Lángok egyaránt lekörözték a rájuk leselkedő ellenségeket.

Ide kapcsolva gyorsan rá is térhetünk a metalapokra. Nem meglepetés, hogy az érkező lapok és mechanikák között legeredményesebben a laphúzást erőltető paklik tudnak nagy előnyre szert tenni. Nem ritka, mikor 10-15 lapot is látsz valakinek a kezében, hiszen rengeteg laphúzásra építkezik az új meta, szinte kifogyhatatlan munícióval társulva. Zárójelben kérdezem tőletek: Hol vagytok Rúnamesterek, hogy megállítsátok ezt az őrült pergés-forgást? Dobassatok lapokat, lássunk üres vagy kevésbé használható kezeket ismét a csatatér fölé magasodni. Az elmélkedést félre téve általános tendencia, hogy egy-egy pakli tartalmaz legalább három Tüzes Íjászt és több barikádot is. A kultista fronton egyelőre a Halhatatlan Sarlómester és a Fekete Lángok egyeduralma figyelhető meg a haladó formátumon. (Ami teljesen érthető és jó választás, hiszen az élőholtak, laphúzás, hatalmas ütőerő hármasa vonzó minden játékos számára.)

Az elemzések mellet mindig felmerül kérdésként, hogy általánosan melyik lapokat kedvelik versenyzőink, persze első körben szigorúan az artokra koncentrálva. Idén nem voltak győztesek, rengeteg jó egyéni választás érkezett, ezért úgy döntöttem, kommentár nélkül felteszem ide a több szavazatot kapott grafikákat. Így mindenki legeltetni tudja szemeit az új kiegészítő gyönyörű rajzain:

Az újdonságok tárát erősítendő, minden haladó formátumú pakli felszerelkezhetett egy hozzá méltó tekerccsel is. A kultista kapott 3-at, míg a régi kasztok is élvezhették 1-1 új tekijük nemesre gyakorolt jótékony hatását. Egyértelműen a Jég Népek Tekercse került ki győztesen a szavazásból. Így már két fronton is a mágusnak hozott kis fellélegzést. (Bár a kecskeméti versenyek nem ezt a tendenciát mutatják, valamint a szavazataitoknál sem a mágus felé billen a mérleg nyelve.) Mindenképpen pozitív, hogy megjelent egy új laptípus, mivel a kevésbé játszott nemesek is szalonképesekké válhatnak egy-egy új hatással felvértezve.

A kultista tekercsek mellett a mágus és harcos tekercsek kaptak szépen támogatókat, a vadászra még jelen állás szerint várni kell, de hamarosan bővülhet a tekifelhozatal 3-3-ra növelve minden kaszt számára a választási lehetőségeket.

A cikk végére már csak két kérdéssel kell foglalkozni. Lehetőségetek volt a közösség részéről véleményt formálni azokról a lapokról, amiket szívesen átemelnétek a többi kaszthoz. A teljesség igénye nélkül következzen néhány ezekből. Többen a vadászok csataterén látnátok a laphúzós kultista vértet, valamint a Démon Pókokat is. A mágusnak Lávakő Főzetet adnátok a kezébe, valamint több laphúzó lapot is. A harcosokat barikádok mögé küldenétek, de Nekdo mágusként látná akár a Pákászt is. Számomra üdítő volt olvasni, hogy rajtam kívül más is új fegyvertípussal ruházná fel a mágusokat, valamint többen Morajt neveztétek meg vándorhősként a vadász kaszt lapkészletébe.

Az ÁF piros lapjai a profi formátum kedvelői és a gyűjtők számára lehetnek különleges csemegék. Két kártyát szeretnétek birtokolni a jelenlegi felhozatalból: Morajt, a sivatag vezérét, valamint Néma Végzetet, a démonok hercegét!

Véget ért egy újabb metaelemzős, közvéleménykutatós cikkecske. Ismét reflektorfénybe kerültek Kis Kedvenceitek. Az Árnyas Fellegek változást hozott a játékba, kiteljesedett az új kaszt, de ne felejtsük el, hogy közeledik az Ősök Hajnala ötödik szülinapja! Ennek örömére hamarosan elérhetővé válik a Békeidők kiegészítő, ami már kifutott lapokat is hoz majd vissza, de érkezik több újdonság is! Érdemes lesz figyelemmel kísérni a Közösségi Csoportot, valamint az őszi eseményeket is! Kellemes őszi hangolódást és Boldog Békeidőket kívánok előre is Mindenkinek!

Mészi