A legkedveltebb, legerősebb Harcos lapok

2020.03.11

Elérkeztünk a harmadik, utolsó tematikus elemzéshez, ahol a leggyakoribb, legerősebb lapokat mutatom be az Ősök Hajnala Kártyajátékában, kasztokra lebontva. Így a terítéken most a Harcos maradt, aminek elengedhetetlen lapjait gyűjtöttem össze egy fedél alá. Ahogy az előző két héten, most is javallott megnyitni a Fényképek menüt a cikk olvasása mellett, így egyből láthatjátok is a lapokat, amikről írok ;)

Harcos Nemes:

Védelmező - A legelső Nemes lapja a Harcosnak sok sok karaktert és játékot megmentett már a hatásával. Ritkasága miatt amatőr formátumon még fix helye van a paklikban, és javasolt is a használata, de a profi mezőny legjava már nem részesíti előnyben.

Kiképző Mester - A Profi Harcos paklik jelenleg elengedhetetlen kelléke, hiszen mind az agró mind a tankolós koncepciót erősíti. A lap különlegessége, hogy (maximum) 4 Báb-ot elhelyezhet egy mérkőzés alatt az üres karaktermezőkre, amik minden sebzést felfognak, amíg élnek. Egyelőre még minden Harcos játékosnak ajánlanám, hogy kezdjék el gyűjteni a győzelmi pontokat erre a Nemesre és bábjaira, mert megéri! Ugyan a Mágusok már side-dal tudnak készülni ellene eredményesen, ettől függetlenül, okosan játszva továbbra is nagy erőt képvisel. Nem kezdőjátékos barát, de mire ,,kifarmoljátok" már könnyedén meg lehet tanulni a stratégiákat hozzá.

Harcos fegyverzet:

Acél Rövidkard - A legalapvetőbb Harcos fegyverzet, ami a legtöbb pakliban előfordul. 3-4 darab mehet is belőle, koncepciótól függően. A 3-as szint 3 sebzés alapvetően erős, így nem is kell gondolkodnunk nagyon másban.

Dárda és Toronypajzs - Az egyik legérdekesebb fegyvere a játéknak, hiszen páncél értéket is ad a karaktereknek. Ugyan a 4-es szint miatt a kisebb karakterekre nem tudjuk felszerelni, így általában 3 is elég lehet ha a fenti fegyverből 4-et használunk. De amennyiben már profin játsszuk, ahol sokszor nincs is 3-as karakter a paklikban a Kiképző Mester Nemes miatt, már 4 is fixen helyt kaphat. Külön érdekessége, hogy a Fegyverzet része: Pajzs hatásra hivatkozik a Fegyvertörő képesség is, így azt jelenleg csak vele tudjuk játékba hozni. Habár az új Nemes mellett bármilyen fegyverrel kiszórhatnánk, de jelenleg az a koncepció még várat magára, hogy versenyképes legyen a fenti Nemesek tükrében.

Acél Hullámtőr - Újonnan érkező fegyverzet, ami ugyanúgy megadja a 3 garantált sebzést, mint a Rövidkard, de 4-es szintű. Hatását tekintve erősen koncepció függő, hogy kimaxoljuk, de ha nem használunk 3-as karaktert, megfelelő társ lehet a Toronypajzs mellett.

Harcos képesség:

Parasztlengős - A Harcos kaszt legerősebb, leghasználhatóbb Azonnali Képessége, ami minden agró pakli alapja, így 4 is bekerül egy pakliba. Amatőrön és Profin egyaránt előfordul ezekben a paklikban, a tankolós verziókra viszont egyáltalán nem jellemző. Míg a Mágusok ellen nagyon jól teljesít, a Vadászok már könnyedén megfoghatják a Bénító Lövéssel, így ilyen esetben side-olni kell más, nagyobb szintű képességekre.

Fegyvertörő - A fent említett Dárda és Toronypajzs használata mellett a Fegyvertörő egy nagyon erős és zavaró képesség. Kritériumai miatt nem fér el 4 a paklikban, általában 2-vel találkozhatunk, sok esetben side lap. Legnagyobb gyűlölői az ellenséges Harcos játékosok, de Vadászok ellen is bőven bevethető.

Ólom Lábak - Talán ezzel kellett volna kezdenem, hiszen koncepció nélkül, minden Harcos tudja kamatoztatni és használni ezt a Gyors Képességet, amit az ellenfél körében, a Harc fázis megkezdése előtt közvetlenül játszhatunk ki. Minden formátumban javaslom a használatát, alapból 2-3 az én paklijaimba is bekerül, a többi pedig side, hiszen Vadászok és Harcosok ellen is remekül működik, már már kötelezőnek mondanám :)

Kitartó Morál - A játék legerősebb Csatatérre szerelhető folyamatos képessége, ami minden sebzésből lefarag egyet. A sok kicsi sokra megy alapon rengeteg zavaró pillanatot okozhatunk vele. Akik használják, első, kiválasztott lapként keresik ki játék elején a pakliból, így egy elég a pakliba.

Energikus Döfés - A tankolós, lassabb Harcosok egyik leghasznosabb Képessége, ami szintje miatt ugyan nem nagyon enged 4-et egy pakliba, de cserébe a Vadászok sem tudnak mit kezdeni vele. Ha javasolnom kellene, 1-2 bőven elférhet, akár kezdőben akár side-ban, koncepciótól és formátumtól függően.

Bosszúvágy - Ugyan nem sokat használt lap, de szerintem lassan bekúszik majd a lassú Harcosok kezdőjébe a mostani alakuló metát elnézve. Profin már így is előfordulhat, de leginkább a Promó verziója, hiszen az 4-es szintű, így Vadászok ellen jó cserelap lehet a Parasztlengősök helyett.

Védelmezés - Ezt csak azért kerül fel a listámra, mert titkos kedvenc lapom a Harcosoknál, ugyan nem használják általában, ahogy én se tettem sűrűn. De annyira élvezetes meglepni vele az ellenfeleket, hogy ha Amatőr vagy Kezdő paklit csinálnék, fixen bekerülne a 3-4 darab is. Próbáljátok ki, erősebb mint amilyennek látszik :)

Harcos karakter:

Bizánchágói Védelmező - A legjátszottabb 2-es szintű karaktere a játéknak, ami ugyan koncepció függő, de ott nagyon erősen tud érvényesülni. Leginkább Profin, a bábozós paklikban fog lekerülni az első körben, de kezdőn is el tudom képzelni a létjogosultságát.

Bereni Harci Dobos - A fix 3-asról induló karaktert játszó paklik alapja a Dobos, akinek még a hatása is jótékony koncepciótól függetlenül. Bármelyik formátumban találkozhatunk ellene.

Pusztaváradi Fegyverkovács - Az ugyancsak bármelyik formátumban előforduló karakter leginkább az agrót erősíti, de igazából a tankolós Harcosok is tudják hasznosítani. Legjobb kombinációt a Fegyvermesterrel és Parasztlengőssel tud csinálni, így akár kényelmesen, 20 feletti képességsebzéseket ki lehet osztani.

Örök Lápsági Fegyvermester - Ha pedig kovács és lengős, akkor a Fegyvermester lesz a jó választás az agróba, hiszen a páncél helyére is fegyvert lehet szerelni, így mindkét fegyverének megadja a kovács a bónuszokat. Kevés életereje és nagy támadása miatt viszont hamar célponttá válik, így tényleg csak az agró paklikban van helye.

Sötét Erdei Medvenyűvő - A megfelelő karakterválasztás a 4-ik szinten, amennyiben tankolós, lassú Harcost játszunk. Ő veszi át a helyét a Fegyvermesternek és esetekben a Kovácsnak is. Ugyan csak akkor aktivizálódik, ha sebzést vagy felszerelést kap, de ez egy Harcosnál nem lesz probléma. Masszív, erős 4-es karakter, bármelyik formátumra.

Óvárosi Gyalogos - Nagyon erős statokkal rendelkező 6-os karakter, ami érthető módon leginkább a tankolós koncepcióban fog felbukkanni. Hatása is több lap ellen jó, valamint a nagy képességeket játszó Harcosok is rá építenek, mint utolsó karakter. Ritkasága miatt amatőrön csak egy, kezdőn pedig egyáltalán nem szerepelhet.

Dereshágói Hegylakó - Érdemes még megemlíteni az alap 5-ös szintű karaktert is, hiszen a mai napig sok pakliban szerepel, és feltehetőleg még fog is. Egyrészt kezdő és amatőr formátumra kiváló választás lehet, bármelyik koncepcióba, másrészt pedig a hatása és a szintje is jó kombinációt alkot sok képességgel.

Csaba, a Düh Csatlósa - A Harcosok mítukus ritkaságú Hősével csak profin találkozhatunk. Mindkét hatása nagy erőt képvisel, jól összeegyeztethető a legtöbb koncepcióval. Ha kinyitjátok őt, és Harcosoztok, ne cseréljétek le :)

Albert, a Párbajhős - A győzelmi pontokból megvásárolható Harcos hősre is érdemes gyűjteni, de őt is csak Profin használhatjuk. Itt is mindkét hatás nagyon erős a mostani metában, később sem fog ez változni.

Ennyi lett volna ,,röviden" a 3 kaszt összefoglalója. Természetesen több, nem említett lap is hatékonyan tud működni a Harcosoknál is a versenyeken, de a fent leírtak szinte kivétel nélkül előfordulnak minden alkalomkor. Remélem hasznosnak találtátok ezt a kasztonkénti összefoglalót, bármi kérdésetek van, nyugodtan írjatok nekünk, vagy csatlakozzatok a budapesti csoportunkhoz, ahol készséggel válaszolnak a játékosok is az érdeklődőknek. Jövő héten pedig már valóban pénteken, egy paklibemutató cikkel készülök nektek. Addig is jó versenyeket, teszteléseket, egyéb elfoglaltságokat kívánok