A legkedveltebb, legerősebb Mágus lapok

2020.03.11

A legkedveltebb, legerősebb Mágus lapok

Az újoncoknak szól leginkább a mostani elemzésem, akik szeretnék tudni, hogy melyik kasztnál melyik lapokra kell leginkább számítani, hogyan készüljenek ellene versenyeken. Ezt jó kérdésnek tartottam, így most egy szűkített listát írok, a ,,legveszélyesebb" lapokról, formátumokra bontva. Javasolt a cikk mellé megnyitni a Fényképek mappát is, hogy szembesüljetek is az említett lapokkal az elemzések közepette :)

A Mágus lapok listája lesz talán a leghosszabb, pláne, hogy a mostani cikkembe már beleszámítom a jövőhéten elérhető új lapokat is. Ezen kívül pedig mivel nem sok lapban tér el egy profi és egy kezdő/amatőr Mágus pakli, így jóformán egy egész paklit felsorolhatnék :) Kezdésnek tehát csak az ő lapjaikat veszem sorra, de igyekszem minden kaszthoz megírni a jövőhéten ezt a gyűjteményt. Az itt megemlített lapokon kívül is vannak/lesznek erős lapok, amikkel találkozhattok, de igyekszem a majdnem mindenki által használt, versenyszerű példákat megemlíteni csak.

Mágus Nemes:

Elementalista - A legkedveltebb Mágus nemes, ami igazából koncepció nélkül is hasznos a paklik legnagyobb százalékába. Amatőrön már használhatjuk, és profin is ezzel találkozunk majd a legtöbbet. Kezdő játékosnak egyértelműen ezt a lapot ajánlanám.

Mesterek Küldötte - Egy nemrégiben megjelent nemes, aki ugyanolyan ritkaságban, tehát ugyanolyan formátumokban szerepeltetheti magát, de jellegzetessége miatt általában Profi lapnak mondhatjuk. Ez a Nemes jelenleg a Sziklafalnak és az Elektromos Hálónak ad permanensen +2 páncélt, ebből adódóan, erre a koncepcióra épülő paklik fogják használni, amiből viszont még kevés van, de érdemes számolni vele. Ahhoz, hogy ezt használjátok, szerintem elengedhetetlen lenne 3-4 Elektromos Háló is a 4 Sziklafal mellé, így ennek hiányában az Elementalistát tartom könnyebben használhatóbbnak, hasznosabbnak.

Mágus fegyverzet:

Télvidéki Fenyőbot - Ez a fegyverzet minden Mágus pakli egyik alapja, amit a hatásának köszönhet, hiszen remekül csökkenti az idézési költségünket, így spórolhatunk az életerőnkkel, ideális esetben nem is keveset. Kezdőként alapvetően 4-et ajánlanék a pakliba, és kezdésnél is ezt keresném ki, amennyiben nem játszunk 2-es szintű karaktert ( ne is játszatok ;) ). A ritkasága pedig nem befolyásolja a formátumokat, így akár kezdő akár profi versenyre megyünk, kelleni fog, és találkozhatunk is vele az ellenfeleink paklijában.

Rontás Pálcája - Habár ebből kezdőn egyáltalán és amatőr formátumon is csak egyel találkozhatunk, profin már 1-2 játékos előszeretettel használja a 3-4 darabot. Közel sem olyan elterjedt, mint a többi Mágus ,,kiegészítő" fegyvere, viszont azért került fel a listára, mert érdemes megismerni jobban. A 4-es szintű fegyverzet minden támadásnál dobat a tulajdonosával és az ellenfelével is egy lapot a pakliból. Ez egy elég random tényező, de jó kezekben nagyon erős lehet, és az érkező lapokat ismervén, méginkább bekerülhet a metába, vagyis a legjátszottabb versenylapok közé. Ezen kívül +3 sebzést ad, ami meglepően sokat fog számítani az 1-2 sebzésüekkel ellentétben.

Sziromkristály Pálca - Ez egy most érkező Mágus fegyverzet, így nagy valószínűséggel azért még nem fogunk sokkal találkozni. Viszonylag egy újfajta koncepciót fog igényelni, ha 4 darabot akarunk használni egy pakliban, de fontosnak tartom megemlíteni, mert nagyon zavaró hatása van ennek a fegyvernek. Talán a Falazós-Dermesztős Mágus fogja majd preferálni, hiszen nem használ sebző képességeket, viszont 2 ilyen az ellenfélnél, már rendesen lecsökkenti a mi sebzésünket. Érdemes rá figyelni, ne lepődjünk meg, ha nem 15-öt sebez egy Szikla Reptetésünk :)

Mágus képesség:

Ebből már túl sok is van :D A teljesség igénye nélkül, felsorolnám azokat, amiket érdemes lehet használni, vagy találkozhattok majd ellenük. Az összes bemutatott lap az összes formátumban szerepelhet!

Dermesztés - A legalapvetőbb Mágus azonnali képesség, ami annyira alapvető, hogy többen nem is használják már :D Ettől függetlenül az egyik legerősebb képesség, amire csak a Vadásznak van ellenszere, minden más esetben örülni fogunk, ha a kezünkben van. Vadászok ellen nem árt mással készülni majd, de erről egy későbbi cikkben írni fogok. Használjátok!

Szikla Reptetés - A legstabilabb sebző képesség, így a Dermesztés mellett ezzel biztosan találkozni fogtok majdnem minden Mágus pakliban, így ti is használjátok bátran. Mivel a szintje 4-es, nincs is rá megoldása a Vadászoknak sem. Mehet is belőlük a 3-4 darab.

Lélekgömb - Ez már egy specifikusabb lap. Egyrészt a játék elején nem tud sokat sebezni, hiszen a gyűjtőnkben lévő lapok után növekszik a sebzése. Az előnye és a hátránya is, hogy 3-as szintű (tehát Vadászok megakadályozhatják ezt is a Bénító Lövéssel), de kijátszhatjuk a 3-as karaktereinkkel is. Mivel a játék közepe-vége felé lesz erős, így a legtöbb pakli csak 2 darabot használ a fent említettek mellett. Mindenképpen egy erős és hasznos lap, és az is biztos, hogy a legtöbb Mágus pakliban szerepelhet.

Lélek Csapás - Ez csak nyomokban fordul elő, mint a mogyoró, de mivel akkor is jelentős károkat tud okozni, nem árt készülni ellene, ha más nem, ,,lélekben"... A 6-os szintje miatt nehéz kijátszani optimálisan, ezért általában 1-2-nél többet nem használ az se, aki használ. Viszont, egy most érkező lap nagyban elősegítheti ennek a lapnak a könnyed működését, így biztos vagyok benne, hogy egyre több Lélek Csapás fog szerepelni a Mágusok között. Leginkább Profi és elvétve Amatőr formátumban láthatjuk viszont.

Emlék Torzítás - A most érkező új lap egyike, a bűnbak, amiért a fent említett Lélek Csapás egyre elterjedtebb lehet. Szomorú tény, hogy amúgy is bármire is jó lesz, így igazából akár Lélek pakli akár nem, találkozni fogunk vele Mágusoknál. És ha a képesség önmagában még nem lenne elég, tetézi, hogy Gyors képesség, vagyis az ellenfél körében is ki lehet játszani, így megmarad a képességhasználat lehetősége a saját körünkben az adott karakterrel, amivel kijátszottuk. Nagyon erős lap, biztosan változni fog a most ismert meta miatta.

Ezen kívül is vannak profin és más formátumokban használt képességek, de legtöbbje csak mellék pakliban, valamint még nem teljesen hatékony koncepciók elemeiként helyezkednek el. A fent leírtak jó ideje uralják vagy uralni fogják a várható versenyeket.

Mágus Karakter:

A legtöbb Mágus pakli elsőként 3-as karaktert használ, és én se ajánlanék jelenleg kisebb szintűt a pakliba. A legelterjedtebb eloszlás a 4 darab 3-as, 4 darab 4-es és 1-2 darab 6-os szintű karakter egy pakliban. Az 5-ös szintű karakterek egyelőre keresik a helyüket, meglátjuk az új lapok érkeztével mennyire kerülnek vissza a paklikba, egyelőre még elhanyagolhatóak.

Fenyveshágói Remete - Régóta a trónon ül a Remete, joggal. Ugyan vannak kihívói, de még mindig ő a legstabilabb, koncepciómentes 3-as karakter, aki a Sziklafalak jó barátja is. Habár érkezik új és létezik már hasonlóan erős 3-as karakter rajta kívül is, semmi hátrányotok nem lesz, ha a Remeténél maradtok. Használjátok továbbra is büszkén őt :) A többi ráér majd később.

Óvárosi Szektatag - Ez a legjobb statisztikával rendelkező, elérhető 4-es Mágus karakter. Javasolt megszerezni belőle a 4 darabot, mert erőssége mellett jó kombinációt alkot a Lélekgömbökkel is. Minden Mágus pakliban előfordul, és egy jó darabig így is marad.

Fagyos-Vidéki Gyógyító - Az alternatív megoldás a Szektatagok pótlására, aki 3 páncéllal kevesebbel rendelkezik. Nyugodtan használhatjátok őt is, akár vegyesen a Szektataggal, hiszen a lap hatása nem elhanyagolható, habár ritkán fog egy átlagos pakliban sokat működni. Mindenesetre vele is találkozhattok a legtöbb pakliban.

Andrea - A Mágus mitikus ritkaságú Hőse, akivel csak profi formátumon találkozhattok. Akinek megvan, az használja is. Mindkét hatása nagyon erős, de koncepció nélkül is megállja a 4-es karakterek között a helyét. Ha kinyitjátok őt, ne nagyon cserélgessétek másra ;)

Óvárosi Jéghajlító - A legjobbnak kikiáltott Mágus 6-os karakter, amiből jó ha 1-2-t beszereztek majd. Biztosan fogtok találkozni vele, erős és hasznos 6-os karakter.

Kriszta - A csak győzelmi pontokért megszerezhető, aranykeretes Hős, amiből nem sok van még kint a játékosoknál. Profi formátumon láthatjátok majd, ott se biztos, hogy Mágus pakliban :D Természetesen erős hatása van, ha a bábokat nem is nézzük, hiszen ez a karakter halálakor a temetőbe kerül, így helyére új karaktert lehet lehozni. Okosan kell ellene játszani, akár őt életben hagyni a legvégéig, abból baj nem lehet.

Egyéb:

Sziklafal és Elektromos Háló - Ez a két folyamatos képesség, aminek kijátszásához nincs szükségünk fegyverre. Amíg Sziklafalból a legtöbb pakli használ 3-4 darabot, Elektromos Hálóból már kevesebbet, ha csak nem a Falazós Mágus koncepció a lényeg. Sziklafalból bátran használjatok amennyit csak lehet. Amíg Remetével játszotok, meg is éri inkább ezt választani, mint helyettük a Hálót. De ha esetleg rendelkeztek már 3-4 Hálóval is és a Mesterek Küldötte Nemessel, érdemes egyberakni az egészet. De addig bátran menjen a 4 Sziklafal. Minden formátumban előkerülhetnek, és elő is fognak egy jó darabig.

Mentális Erő Itala - Ezzel a lappal csak profin találkozhattok, ugyanis ez is aranykeretes, győzelmi pontokból megvásárolható jutalomkártya. Nem minden pakli használja, de szerintem a legtöbben előfog fordulni 1-2 darab. Többel nem is nagyon ajánlatos egyébként játszani. De profin csúnya károkat tud ez is okozni, így nem árt, ha ismerkedtek vele.

,,Röviden" ennyi a leghasználtabb Mágus lapokról. Ez egyébként így a javasoltak közé is tartozik, kezdőként ezeket a lapokat érdemes belerakni paklikba, de természetesen a fent nem említett lapokkal is lehet hatékonyan játszani, próbálgassátok bátran az új ötleteket. De ez legyen a kiindulópont. Pár nap múlva pedig érkezek hasonlóan a Harcos és a Vadász cikkel. Holnap pedig találkozunk a Ligán, ami profi formátum