Az Egyedi lapok

2022.02.28

Az Ősök Hajnala játékában több aranykeretes, fekete ritkaságú lap is létezik. Ezek egyik fele a Promó névre hallgat, a másik pedig Egyedire. Míg a Promók egy már meglévő, nyitható lapok speciálisabb, profi változatai, és könnyen is beszerezhetőek, addig az Egyediek, nevéhez hűen teljesen egyedülálló lapok, amiket csak Lélek Pontokból tudunk kiváltani, vagy nagyobb események nyereményeként lehet megszerezni.

Akárhogy is, az Egyedi lapok zöme legalább olyan értékesek, mint a piros vagy az arany ritkaságú, de kiegészítőkből is bontható legritkább lapok. Ahogy pedig a pirosak, úgy az aranykeretesek is csak Profi formátumokon használhatóak. A Promókból mehet ugyanúgy a 4 duplikáció, de az Egyedi lapoknál már kicsit más szabályozás van életben, amit ki is fejtek most nektek ebben a cikkben.

Az Egyedi lapok listáját jelenleg 3 Ital, 3 Nemes, 6 Hős, 6 Relikvia és 4+1 Képességlap jelenti. A +1 a Gyakorlóbábu lap, ami a Kiképző Mester Nemeshez tartozik, jelenleg az egyetlen ilyen speciális Nemese és kiegészítő lapja a játéknak. De... lesz még ilyen ;) Nézzük akkor a kis magyarázós és elemzős leírásomat, fajtánként és laponként.

Egyedi Nemesek

A Nemesekből értelemszerűen 1 darab a playset, hiszen ezek nem a pakliban helyezkednek el, hanem minket jelképezve az asztalon. A Kiképző Mester és a hozzájuk rakható Bábok sem a pakli részei, viszont a Gyakorlóbábuból 4 is lehet a Kiképzőnk mellett!

A Kiképző Mester a mai napig az egyik legerősebb és leghasználtabb profi Harcos Nemes, az egyik régebbi, de még mindig erős meta paklik alapja. Már sok módon körbejátszható és ,,büntethető", ettől függetlenül jó kezekben, jó koncepcióban továbbra is fixen tartja előkelő pozícióját, és nem is hiszem, hogy ez változni fog nagyon. A Kiképző Mester és a 3-4db Bábja, alap kelléke egy Profi Harcos játékos gyűjteményének!

A Megfontolt Szerzetes egy K2-es Mágus Nemes, ami ezelőtt is és most is keresi a helyét. Kiegészítőről-kiegészítőre változik a státusza, de még mindig nem tudta leváltani az azóta is népszerű narancs ritkaságú Nemes-trió lapjait, ami az Elementalista, a Rúnamester és a Mesterek Küldötte csapatát illeti. Szerintem van/lesz az a koncepció, ahol ez egy alap Profi nemessé válik, hatása meglepetésszerű és nagyon zavaró tud lenni, meglátjuk mikor tudja kiélni magát igazán az öreg szerzetes.

A Löveg Specialista pedig méltón tartja a helyét a legjátszottabb Nemesek listáján ami a profi formátumokat illeti. Bár komoly ereje ellen készültek már lapok, de mivel a Vadász is kapott olyat, amihez nem árt a laphúzás, mondhatni minden maradt a régiben. Habár az új koncepciókhoz nem ő lesz a legjobb választás, legtöbbször nem lehet vele mellényúlni azért, minden Vadász játékos kötelező Nemese!

Egyedi Italok

Mindhárom kasztnak elérhető egy Ital is az Egyedi lapok között, amelyekből 2 lehet egy pakliban, ahogy egyébként minden további Egyedi lapból is. 

A Mágia Ellenállás Itala egy újragondolt lap, ami egyébként sokkal erősebb, mint amennyire használva van. Bár Profin a legtöbb pakli használja, engem meglep, hogy nem mindegyik, de legalább mellékpakliba kötelező, hiszen 20 képességsebzés védelmet ad egy karakterünknek, ami rengeteg, pláne, ha a koncepciónk törekszik túlélni a fizikai támadásokat ezek mellett. Rettentően erős lap, az egyik leghasználhatóbb képesség elleni védelme a kasztnak!

A Mentális Erő Itala a Mágusok nagy erőssége volt, a régi időkben, amikor még 4 is bekerülhetett egy pakliba. A sok tömegsebzéshez elengedhetetlen ez a lap is, de az egycélpontos kombókat is nagyon megerősíti, szerintem nem is nagyon készül olyan Profi pakli jelenleg, ahol ne lenne benne ez az Ital is.

A Vadászok Ereje pedig sokáig valóban a Vadász kaszt erőssége volt. Most már nem feltétlenül szerepel minden pakliban, de úgy gondolom, hogy őt sem lehet elhanyagolni és elengedni, így egy sima Profin, vagy a Profi formátum verzióin mai napig nagyon erős tud lenni. A képességsebzésre építő Vadászpaklik sikere miatt esett egy kicsit háttérbe, kiváncsi leszek, visszajön-e majd a körforgásba, mert hasonlóan a többi Egyedi Italhoz, ez a lap is nagyon erős tud lenni. Plusz könnyebben és igazából megkötés nélkül használható, a másik kettőhöz képest.

Egyedi Hősök

A bontható Hősökhöz hasonlóan, az Egyediekből is 2 azonos nevű lehet egy pakliban. Általános különlegességük, hogy egy erős hatás mellé plusz egy hatással rendelkeznek, és általában az alap statisztikákban masszívan tartják, vagy jobbak az átlag szintnél.

Albert és Sándor, a két Harcos Hős. Albert már a játék megjelenése óta előkerül, Sándor nem olyan régóta elérhető, így nem is nagyon van még sok a piacon. Albertet már jól ismerjük, és láthatjuk, hogy talán a Szövetségek Kora kiegészítővel még tovább erősödik, hiszen egyre több a használható folyamatos képesség, ami ellen erősödik ez a Hős. Sándor pedig ellenáll minden őt célzó képességnek, ezáltal szerintem az egyik legerősebb, koncepció nélküli 4-es Profi karakterré nőheti majd ki magát, még akkor is, ha más Kentaur zsoldost nem használunk mellette. Ha van a 4-ik körünkben egy Sándor, 5-ikben pedig egy Albert a térfelünkön, sok problémánk már nem lehet ;)

Kriszta és András a Mágusok Hősei. Kriszta már veterán, Andrásnak pedig szép a neve szerintem... na de! Kriszta az egyik legizgalmasabb hatással bír, ami az, hogy halálakor a temetőbe kerül, ezáltal nem foglal karakter helyet. Emiatt a tulajdonsága miatt használjuk leginkább őt. Sok játékosnak az a véleménye, hogy ő az egyik legjobb Hős, sokak viszont legalulra sorolnák. Szóval megosztó karakter, én személy szerint nagyon szeretem, és szoktam próbálkozni köréépíteni a paklijaimat is. Meglátjuk most merre viszi az út, szerintem neki is felfelé vezet az SZK után. András pedig egy még nagyon érintőleges és halovány koncepció egyik erősítő-előfutáraként köszöntött be. Nagyon várom, mikor és hogyan tud majd érvényesülni, remélem megleptek egyszer egy erős szóló vagy duál báb koncepcióval. Jelenleg én inkább csak nézegetni szeretem ezt a lapot, mert olyan jóképű gyerek. Ami biztos, hogy ha nem is most, de a későbbiekben meta lap lesz!

Pál és Fakó a Vadászok két Egyedi Hőse. Hasonlóan a Máguséhoz, Pál már régóta a képességvadász meta-lapja, erejével nehéz vitatkozni ebben a koncepcióban, más paklikban viszont már nem szokták erőltetni őt. A +2 képességsebzést ráadásul nem csak Vadászoknak adja meg, így akár még Triádban, vagy sima Duál paklikban is igazán kellemetlen tud lenni. A sok alapsebzése is borzalmas, pláne egy Vadászok Erejével kombinálva, szóval igazán hasznos kis Hős, amivel ellensúlyozza a sérülékenységét. Fakó pedig szerintem a legijesztőbb hatással rendelkezik, de csak koncepció paklikban fog tudni érvényesülni. Úgy gondolom ő már most is meta Hős lehetne, de mivel Fakó is a Szövetségek Kora kiegészítővel érkezett, így még várat egy ideig magára, amíg ő és a koncepció fontosabb lapjai egy játékoshoz keverednek. Én már lassan elkezdenék rá gyűjtögetni Lélek Pontokat, ha jobban bejön nektek ez az irány ;)

Relikviák

A Relikviákból is 2 mehet egy pakliba, fontos különlegességük még ezeknek a felszereléseknek, hogy csak Hős karakterekre szerelhetőek. Így semmit nem érnek igazából, ha a pakliban nem használtok akár nyitható piros, akár aranykeretes Egyedi Hősöket.

Az Idő Kalapácsa és Az Őrzők Pallosa a két Harcos csoda. Az Idő Kalapácsa szerintem nem olyan rémisztő, könnyű volt régen is körbejátszani, ám egy sokak által kedvelt és sok próbálkozást megért Fegyvertörős, kicsit kontrollosabb Harcos fő kelléke, ahogy még én sem hagynám ki egy tankosabb koncepcióból a mai napig. Az Őrzők Pallosa pedig egy újonc, és egy olyan ,,szabálymódosítást" hoz a játékba, amire biztos, hogy legalább lélekben készülni kell majd. Nem egy brutálisan erős fegyverzet, de az biztos, hogy nagyon kellemetlen koncepcióba fog beilleszkedni, ami még a jövő zenéje. Ami mindkettőre igaz, hogy 2 féle Hősös pakliba akármelyik jól fog jönni, de nem rendelkeznek játéktörő erővel.

A Főmágus Acél Botja és Az Elveszett Terrapálca a Mágusok Relikvia fegyverzetei. Az előbbi is egy átalakított verzió már, így mondhatni még ő is keresi az igazi helyét, de az biztos, hogy az egyik legerősebb hatással bíró Relikvia, mert egy jó Mágus pakliban nagyon fontos lehet visszavenni egy Ital lapot a kezünkbe, például ugye egy Mentális Erő Italát. A tűz pedig még várat magára, meglátjuk mennyit, de az is fájni fog, ez bizonyos. A Terrapálca lett az újak közül talán a legnépszerűbb, ami a keresletet illeti. Nem is hiába, hiszen egy alapvetően sem rossz koncepció brutális fegyverzete lett ő, de mivel 5-ös szintű, így leginkább végjátékra alkalmas. Ehhez pedig nem árt 2 Kriszta minimum és melléjük Elektra! Szerintem Kriszta mellé született, hatástól és sebzéstől függetlenül, mivel a Terrapálca életet tud visszaadni, így Kriszta helyére is kényelmeseb hozhatunk le új karaktereket. Meglátjuk. Mindenesetre a két Mágus Relikvia nem fog gyengülni, ez biztos :)

Óvárosi Ősbükk Hosszúíj és Hófarkas Bőrvért a Vadászok Relikviái. Az Ősbükk kimondatlan házasságban él Pállal, és sokszor láttuk már így őket akcióban, ami mindig kellemetlenül sok sebzést okozott. Nem hiszem, hogy máshol tudna hasznosabb lenni a hatásával, de a 4 sebzés is kárpótolni tud, akármelyik minimum 5-ös szintű Hősre is kerül. A Hófarkas Bőrvért pedig az egyedi lapok között is egyedi, hiszen ő az első olyan Relikvia, ami nem fegyverzetként, hanem páncélként érkezett a játékba. Az alap hatása is ezt a (még nem létező, hiszen új) Tankos Vadász koncepciót erősíti, és a másodlagos hatása is páncélzatot gyógyít, szóval ha tippelnem kellene, egy borzalmasan erős lapja lehet egy ilyen pakliban, és csak arra vár ő is, hogy beszerezzék őket a játékosok. Erős lesz, meglátjuk mennyire.

Egyedi Képességek

Végezetül a Képességlapok maradtak, amiből ugyancsak 2 azonos lehet egy pakliban. Itt már akadnak érdekességek, hiszen van köztük két olyan lap is, ami nagy átalakuláson vagy sima helycserén esett keresztül.

A Mágikus Testbevonat már veterán, amolyan kötelező darabja a profi Harcosoknak. Nem minden pakliba fér el, de szívesen beerőltetnénk mindenhová, szerintem ezzel egyetért velem a játékosközösség. Mivel nem csak koncepciópakliba illik, így előszeretettel felbukkanhat bárhol, de legjobban egy tankos koncepcióba fog beilleszkedni.

Az Őrült Vaddisznósereg régebben valóban őrült volt, de most, hogy gyengítve lett, és a 4 helyett csak 2 kerülhet a pakliba, már megtalálta a rendes helyét a játék körforgásában. A nem célozható egységek ellen, pláne a Kiképző Mester bábjai ellen a legerősebb képesség, ami Mágus kezébe kerülhet. Megbolondítva még inkább egy Mentális Erő Italával pedig komoly pusztítást tud okozni, a legjobb kiegészítője egy tömegsebzős paklinak is, szóval egyértelmű, hogy minden Mágus mappájába kellenek ők is. 

A Rejtőzködés is sokáig bénította a játékot, de újraformálása után ő is élhető lap lett. Még mindig meglepetésszerűen megmentheti bármelyik karakterünket a haláltól, így továbbra is nélkülözhetetlen egy Vadász játékosnak, de lehet, hogy már csak mellékpaklikba kötelező darab.

A Fényerdei Üregi Sárkány is már régóta köztünk van, és az összes itt említett lap közül a legkevésbé játszott Egyedi lap. Egyrészt azért, mert SZK előtt nem volt népszerű és elég erős bármely Báb koncepció. Jelenleg pedig azért nem, mert az új lapok, amelyek a Bábokat erősítenék a Vadászoknál még nagyon ritkák, így még ki se tudta magát próbálni rendesen. De ha megnézzük a lehetőségekkel, már sokan szemeznek vele és a társaival, szóval előbb vagy utóbb, meglátjuk hogyan neveljük a sárkányunkat.

Ennyi lett volna az Egyedi Lapok listája. Nincs más hátra, mint gyűjteni a Lélek Pontokat az összes versenyünkön, és kiváltani őket, hogy készülődhessenek a régi vagy az új profi metapaklik :) Remélem tudtam kis segítséget adni ezzel a cikkel, mert három kávét is megittam közben, szóval ennyivel tartoztok már minimum. Köszi-köszi!

Most szombaton Szigetszentmiklósra látogatunk el jópáran egy Kezdő versenyre, utána pedig március 12-én Budán találkozunk a Tavaszi Bajnokságon. Addig meg kávé!

Következő versenyeink: 

 https://www.facebook.com/events/340851564622770

 https://www.facebook.com/events/320474326710115

Közösségi csoportunk: https://www.facebook.com/groups/409260922811791

Discord szerverünk: https://discord.gg/HxpKzefAj5