Bemutató - Egy Ősök Hajnala pakli

2021.09.28

Az új érdeklődők, akik valamennyire jártasak már a kártyajátékok világában, elsőként egy pakli összetételére kíváncsiak, ha egy új játékról van szó. Ebben a cikkben most bemutatok egy átlagosabb Mágus profi paklit, ahol elsősorban a paklikészítés alap logikáját mutatnám be.

Egy versenypakli minimum 30 lapot tartalmazhat, valamint egy Nemest, ami nem része a paklinknak és a játék kezdetétől az asztalon van. Ezen a lapon jelöljük általában az Életerőnket és a Szintünket, ami az Ősök Hajnala két energiaforrása. Három kaszt van jelenleg a játékban; Mágus, Harcos és a Vadász. Ezek különböző kritériummal, de keverhetőek akár egy pakliban is, de most a példa kedvéért egy önnálló Mágus paklit készítettem. Nézzük sorjában, miből is áll ez a pakli, miközben alap szabályokat is megosztok veletek:

A Karakterek

A játék legfontosabb szereplői a karakterek, melyek lehetnek Zsoldos vagy Hős típusúak. Az Ősök Hajnalában úgy nyerhetünk, ha elpusztítjuk 4 karakterét az ellenfelünknek, vagy ezek hiányában a játékos életerejébe sebezhetünk a karaktereinkkel, ha pedig az nullára vagy alá csökkenne, miénk a győzelem. Tehát a legfontosabb részét képezik a játékban a karakterek, amikből alap esetben, maximum 4 lehet a térfelünkön egy meccs során. A halott karaktereket képpel lefelé megfordítjuk a helyükön, így foglalják a szabad karakterhelyeinket véglegesen.

Egy átlagos pakli, koncepciófüggően általában 9-10 karaktert használ, szóval majdnem a pakli harmadát. Rengeteg különböző hatással és eltérő támadó+páncél értékkel rendelkező karakter van az Ősök Hajnalában, ahol egy versenyre az általunk leginkább preferált összeállítással érkezhetünk meg. A duplikáció mértéke az azonos nevű Zsoldos karaktereknél maximum 4 lehet, Hős lapoknál pedig 2. Ahhoz, hogy karaktereinkkel hatékonyabbak legyünk, szükségünk lesz Fegyverzetekre is, így azok bemutatásával folytatom.

A Fegyverzetek

Az elsődleges feladata a Fegyverzeteknek, hogy általuk, a karaktereink már használhatnak több féle Képesség lapot is. Emellett pedig a fizikai támadásaikat is növeli a rajtuk jelzett összeggel. Az Alap Fegyverzetből is 4 azonos nevű lehet a paklinkban, a Relikviákból pedig 2, amiket csak Hős Karakterekre szerelhetünk fel. Egy átlagos pakli 6-7 darab fegyverzetet használ általában. Most pedig érkezzenek a Képességek, amik legtöbbjéhez szükségünk lesz Fegyverzetre, hogy kijátszhassuk őket.

A Képességek

A Képesség lapoknak sok típusát különböztetjük meg, jelen esetben viszont csak Azonnali és Folyamatos Képességet hoztam bemutatásra. Az Azonnali Képességek a Harc fázisunkban játszhatóak ki, és kiváltják a fizikai támadást egy karakterünknél. Valamint csak olyan karakter játszhatja ki, amin van már Fegyverzetünk. A Folyamatos Képességek ellenben fegyverzet nélkül is kijátszhatóak, utána pedig még támadhatunk a kijátszó karakterrel. Itt is nagyon sok különböző erejű és hatású lap létezik, különböző ritkaságban. A Mágus kaszt előszeretettel használ belőlük sokat, de itt már teljesen koncepció és játékosfüggő, hogy hány darabot használunk. A nullától egészen a tizenpárig előfordulhat a paklikban. Ebben a koncepcióban most 5 sebző képességet, 3 kontroll képességet és 4 védekezésre való képességet raktam be. Jelenleg 28 lapnál járunk, ha csökkenteni akarjuk a randomfaktort, akkor már csak pár lapnyi helyünk maradt, ami ebben az esetben nálam most 3 Ital lapot jelent.

Az Italok

Az utolsó 3 lap ebben a koncepcióban az Italok. Amiből a duplázott arra szolgál, hogy az Azonnali Képességeink még több sebzést érhessenek el, az Életerő Itala pedig a saját Életerőnket tudja visszatölteni. Ez utóbbi egyébként minden kasztnál megtalálható a saját színében, míg a Mentális Erő Itala csak Mágusoknak elérhető. A legtöbb pakli használ Ital lapokat, kijátszásukhoz nincs kritérium, azon kívül, hogy körönként csak egy darabot használhatunk. Van olyan koncepció, ahol akár 6-7 darab páncél és életerő töltésre alkalmas Italt is használnak, de van olyan is, ahol egyet sem. Ez a pakli így 31 lapos, amihez tartozik még pluszban egy Nemes, ami folyamatos kis erősítést ad az Azonnali képességeinknek, ahogy azt egy Mágustól elvárhatjuk.

Ezen kívül természetesen több különböző laptípus is elérhető az Ősök Hajnalában, a legtöbbjük eltérő darabszámmal, de felbukkanhat minden versenypakliban. Ha felkeltette az érdeklődéseteket a játék, gyertek el bármelyik eseményünkre, ahol kipróbálhatjátok velünk a játékot, és megtanítjuk nektek az alapjait és szabályait. Ha bármilyen további kérdésetek lenne, nézzetek körül az alábbi linkeken, vagy írjatok nekünk üzenetet bátran.

Következő versenyünk: https://www.facebook.com/events/631903128193258

Közösségi Csoportunk: https://www.facebook.com/groups/409260922811791

Discord szerverünk: https://discord.gg/HxpKzefAj5