Egy jó mellékpakli versenyt nyerhet

2021.02.12


Sokszor hangoztattam már, mennyire fontos a side pakli egy versenyen. Sok változtatás van folyamatban, mind szabályokban, mind lapokban egyaránt, és az egyik ilyen változtatásunk, hogy a pakli lapszámától függetlenül is lehet már 10 lapos a mellékpaklink, így talán még nagyobb szerepet kap majd annak tartalma, mint eddig.

Több olyan lap is van mindhárom kasztnál, amik kifejezetten a mellékpakliba születtek. Most összeszedem az általam ajánlott, vagy preferált side lapokat a régi, profi meta tekintetében, amik sorsfordítóak lehetnek egy versenyen belül.


Mágus

Talán a Mágusoknak van a legegyszerűbb dolga jelenleg, ami a side-ot illeti. Általában több olyan lap van, amik a legtöbb Mágus pakliban megtalálható, leginkább az arányok változnak.

Értelemszerűen már most is van és lesz is bőven olyan koncepció, ahol például nem használ egy Mágus Dermesztést, de talán abban megegyezhetünk, hogy sosem jön rosszul, ha van. Ide sorolható még a Lélekgömb is, ami ugyancsak sokszor előfordul. Legnagyobb ellenségük a Vadász Bénító Lövése, ami általában alapból, de Mágus ellen általában egyből bekerül mellékpakliból az alapba. A Dermesztés és a Stabil Dermesztés elsőként pont a Mágusok ellen tökéletes. Ha alapból nem használunk a pakliba, 2-3 darab elfog férni a mellékbe, ha úgy látjuk, hogy az ellenfél nem készül rá.

Ezek mellé nem árt, ha gondoskodunk pár Ital lapról is, ha nem játszunk vele az alap pakliban. Ebből kettőt szoktam javasolni, az Életerő Italát és a Magabiztosság Italát, amik sokszor fognak kelleni bizonyos kasztok és koncepciójuk ellen.

Amit még a Mágus tehet, talán a fegyverzetek cserélgetése, amit majdnem minden további bonyodalom nélkül alakíthat, bármilyen is a saját koncepciója. A Sziromkristály Pálca tökéletes ellensége lehet egy Tripla Lövéses + Sorozatlövéses Vadásznak például. Ahogy a Szatírszarv Pálca is a legtöbb, kevés életet használó, vagy sok képességet játszó paklik ellen.

Az Őrült Vaddisznósereg, habár most gyengülni fog, továbbra is a legerősebb 4-es képessége lesz a Mágusnak, amit ha alapból nem is feltétlen fog használni, a mellékpakliban biztosan jól fog jönni akár Vadász akár Harcos ellen megyünk vele.

Persze sok minden függ attól, hogy milyen Mágust raktunk össze, lehet a felsorolt lapok már alapból benne vannak, de ha mégse, nem árt ha ezekből beszerzünk párat a jövőbeli versenyekre.


 Vadász

A Vadászoknak annyiban lehet nehéz dolga, hogy rengeteg válasszal rendelkezik szinte minden ellen, így ők már számolgathatják a hiányzó side helyeket, hogy mi is kerüljön oda. Ahogy fentebb is említettem: Nem árt, ha készülünk 2-3 Bénító Lövéssel. Egyrészt ez az egyetlen megoldás a Dermesztésekre, Lélekgömbökre a Mágusok ellen, és javarészt megbénítja a Parasztlengős Harcosok alap paklijait is.

Most, hogy 10 lapos lehet a side, már nem is kell azzal a ,,sunyi" módszerrel élni, hogy nem használunk Bénítókat és a mellékpakliban sem rakunk, mert az ellenfél alapból feltételezi, hogy van nálunk...:) Az általam nagyon erősnek vélt és kedvelt tipikus side lap a Vadászoknál az Elkerülésből Támadás. Sok és egyre több profi pakli ellen lesz hatásos, még ha csak kettőt rakunk is be a mellékpakliba.

A Rejtőzködés és az Életerő Italok általában maximálisan az alap paklik részei, de ha mégsem így lenne, akkor ezekből sem árt a side pakliba pár darab. Amire figyelni kell Vadásznál jelenleg, talán a Rúnamester Nemes, ami a legtöbb laphúzásunkat büntetni fogja. Nem árt ezzel is számolni, pár laphúzástól eltekinteni, és pótolni olyannal, amit nem fog meg a Mágus Nemes, például a jó öreg Időnyerés is újra előkerülhet a profi asztalokon. Ha használunk Tirpla Lövést, lehet abból sem árt majd Vadászok ellen a promó verzióját beszerezni, ami 4-es szintű, így a Bénító Lövés már nem árthat neki. Ugyanez vonatkozik a promó Erős Lövésre is, ami könnyedén leszedheti a Harcos Gyakorlóbábjait.


Harcos

Ez a kaszt sem panaszkodhat, ha side pakliról van szó, de talán kijelenthető, hogy ennél a kasztnál a legnehezebb a side lapok cseréje. Alapvetően mindegyiknél nehéz kérdés lesz, hogy sideolásnál mi az, amit kiveszünk az alap paklinkból a csere lapok helyett. Erre csak azért nem fogok tudni kitérni egy cikkben, mert ott már tényleg csak azon múlik, hogy pontosan milyen paklit használunk, miből mennyi van. Szóval ezekre a kérdésekre majd privátban válaszolok, segítek ;)

Na de kanyarodjunk vissza, hiszen van három újabb lap, melyeknek a side pakliba biztosan helyet kell hagyni: az Elemi Gyengeség, a Hasítás és a Szent Feloldozás. Belőlük készüljetek fel! Ezen kívül alap vagy mellékpakli fontos lapja az Ólom Lábak és egyes esetekben a Fegyvertörő is komoly bonyoldalmakat okozhat a legtöbb ellenfélnek.

Ha agró Harcost játszunk, akkor egy fokkal nehezebb lesz side paklit hasnzálnunk,  például Vadász ellen, ha használ Bénítót, hiszen a legfőbb sebzésünket a Parasztlengő biztosítja, annak elvesztése pedig mérkőzésbe is kerülhet. Erre is vannak különböző megoldások, és nem is feltétlenül éri meg mind a 4-et kivenni a pakliból. Ezek mellé jó lehet az Energikus Döfés (ha használunk 5-ös vagy 6-os szintű karaktereket is), de a Fegyvertörővel is jól kombinálható egy adott körben, vagy kisebb sebzéssel még a promó Bosszúvágy jöhet szóba.

Hirtelen ennyi, ha van kérdésetek, vagy véleményetek írjátok meg nekem, vagy a csoportban Facebook, vagy akár itt kommentben bátran!:) Az biztos, hogy az újragondolt, vagy teljesen új lapok jócskán változtathatnak ezen a mellékpaklis cikken, de egy bő fél évig még biztosan támaszkodhatunk ezekre, utána majd frissítem a cikket! ;)

Remélem tudtam segíteni, kellemes side pakli építést!