Elemzős Péntek: Hatékony, olcsó és profi - Első Rész (Harcos)

2021.02.26

Nemrégiben írtam már hasonló elemzőset egy Harcos pakliról, ami talán a leghatékonyabb egy profi versenyformátumon, pláne, ami az ár-érték arányt illeti. Az új lapjaink és az átdolgozottak megjelenése előtt még szeretnék egy kört futni mindhárom kasztnál, hiszen sok időnk van még addig is. Sok változást nem fogok most ebben felmutatni, de mivel már nagyon régóta nem játszottam ezzel a koncepcióval, meglepően vettem tudomásul, hogy még mindig lehet helye egy profi versenyen.

Természetesen a Kiképző Mester nemessel van, és ha már Bábok, talán ez az egyetlen pontja, ami a nehézségét is megadja a paklinak. Rengeteg tapasztalat és lapismeret kell ahhoz, hogy megtanuljunk vele jól játszani, de ha sikerül, akkor sok kellemetlen pillanatot okozhatunk ezzel a paklival:

Nemes:

Kiképző Mester + 4 Gyakorlóbábú

Karakterek:

4 Bereni Harci Dobos

3 Örök Lápsági Fegyvermester

3 Pusztaváradi Fegyverkovács

Fegyverzet:

3 Rövidkard és Körpajzs

3 Acél Hullámtőr

2 Dárda és Toronypajzs

Italok:

4 Életerő Itala

2 Magabiztosság Itala

Képességek:

2 Ólom Lábak

3 Parasztlengős

1 Elemi Gyengeség

Side: 1 Parasztlengős, 1 Óvárosi Gyalogos, 1 Gyógyítás Itala, 1 Ólom Lábak, 2 Mágikus Testbevonat, 2 Mennyei Pajzs, 2 Szent Feloldozás.


Tippek a paklihoz:

A kezdő lapunk mindenképpen az Elemi Gyengeség legyen, amit a kezünkbe veszünk laphúzás előtt. Ha úgy látjuk majd több játék esetén, hogy az ellenfél ellen hatástalan, akkor cserélhetjük bármi hasznosabbra majd a mellékpaklinkból, ez esetben pedig egy Életerő Italával kezdjünk majd. Azt talán mondanom sem kell, hogy fontos lesz (mint minden más pakliban, ami 3-as szintről építkezik) egy Bereni Harci Dobost a kezünkben tudni kezdésnél. Onnantól kezdve nem árt, ha a két fajta 4-es karakter közül bármelyiket megszerezzük még, legalább egy Fegyverzettel. Ez az optimális kezdőkéz.

Az asztalunkra elsőként egy Bábot és egy Dobost fogunk lehozni, majd a legjobb ha őt egy aktívan lehozott első fegyverrel ellaáttott Fegyvermester, majd az 5-ös szintünkön egy aktívan lehozott Fegyverkovács érkezik. Innentől már komoly aprításokat lehet mérni ellenfelünk karaktereire.

Legnagyobb ellenségünk a Vadászoknál a Bénító Lövés lesz, Mágusoknál pedig az Őrült Vaddisznósereg. Ha sok képességet használó pakli ellen játszunk, megérheti sideolni a Mennyei Pajzsokat, ha csak egy kis plusz védelem kellene, akkor a Testbevonatokat. Legtöbbször ki tud és ki is kell játszani ezzel a paklival 3, de esetekben mind a 4 Bábot. A győztes játékaim legtöbbjét 3 lehozott karakterrel nyertem meg, ritkán fog kelleni egy 4. karakter. Ha mégis, akkor nem árt sideolni az Óvárosi Gyalogost, egyrészt az alap statisztikái miatt, másrészt pedig a hatása miatt, ha olyan a helyzet.

A legnagyobb fizikai sebzés, ami könnyedén összehozható ebben a koncepcióban, az a két Acél hullámtőrrel felszerelt, Dobos és Kovács közé lehozott Fegyvermesterrel érhető el. Ebben az esetben 18-al támadhatunk. A Parasztlengő pedig (amihez kezdőknek egy kis megjegyzés: egy azonnali képesség, amit ha kijátsszunk, megduplázza az aktuális fegyverzetsebzésünket, és a karaktersebzésünkkel együtt képességsebzést viszünk be egy ellenfél karakterének) ebben az esetben már 32-t is sebezhet, mindezt akár már a 3. körünkben, 5-ös szinten.

Az, hogy csak 4-es szintig épül alapból a pakli, meg fogja adni a gyorsaságát az egésznek. A Fegyverkovácsból nem tudunk kettőt játékba hozni (alapból kritériuma is, de ha egyik meghal sem lesz feltétlenül szükségünk már a másikra), de a 3 darab eléggé bebiztosítja nekünk, hogy jó eséllyel azt a fontos 1-et felhúzzuk. Az ilyen és hasonló agró paklik nagy előnye még, hogy vagy gyorsan nyerünk, vagy gyorsan veszítünk :) De legalább több időnk marad játszani!

Remélem volt, akinek segítségül szolgált ez a leírás. Ha bármi kérdés van ezzel kapcsolatosan, keressetek bátran. Tudom, már elég sokan játszotok hasonló koncepcióval, pár lap eltérésekkel, én erre tettem le a voksomat végül :)

Hamarosan pedig érkezek majd egy Mágus és egy Vadász paklival is, hasonló szempontok alapján. További szépet, sziasztok! Bandi