Elemzős Péntek - Jövendőmondás

2021.04.09

Ebben a cikkben kávékba és jóslatokba merülök, ahol jövőbeli ötleteket, terveket és némi spoileres tartalmakat osztok meg veletek. Mert néha ilyen is kell. Akinek van kedve, tartson velem ezen hosszú elmélkedésben, akinek nincs, csak kommentelje azt, hogy ismét egy jó cikket írtam. Köszi.

Mint sokan tudjátok, pár hónappal ezelőtt történt egy tulajdonosváltás, ami alapvetően sok munkát igényelt most tőlünk, és még bőven van teendő. Elsőként a szabályzat rendbetételével foglalatoskodtunk, ami jelenleg is folyamatban van. Emellett fő prioritásként elkészültünk az átdolgozott kiadásunkkal is, ahol sok régi lapot javítottunk ki, vagy dolgoztunk át teljesen. Ez a két fő feladat szorosan kapcsolódik is egymáshoz, hiszen voltak olyan szabályok, amik 1-1 lapra vonatkoztak, és nem láttuk fontosnak megtartani, hiszen így is van elég olyan apróság, amit elég nehéz követni vagy észben tartani. Valamint voltak túl erős lapok is a játékban, esetekben rossz vagy elírt fogalmazásos példányok is. De hogy meglegyen az igazán újdonság ereje is, elkészítettünk 3 új Hőst és 3 új Hátast, amiből ez utóbbi egy régebb óta tervezett, de teljesen új laptípus. 

Ezekből áll össze a második kiadás, ami már előrendelhető az oldalunkon, különböző támogató csomagokban, ajándék fix lapokkal. Na de miért fontos ez? És miért csak ennyi?

Az talán kijelenthető, és a visszajelzéseitek is ezt igazolják, hogy jó irányba indultunk el az átdolgozott kiadásunkkal. Az is, hogy lenne még mit kijavítani, de első körben, ilyen formában most ennyit tudtunk bevállalni, átgondolni, kipróbálni. Amikor nekivágtunk ennek (még tavaly év végén) nem tudtuk, hogy mikor ülhetünk veletek össze újra, versenyszerűen, rendszerezetten játszani, és a mai állás szerint, még mindig nem tudunk pontosat. Sajnos a vírushelyzet jelentősen megnehezíti a dolgunkat, és ezt pontosan tudják azon játékosaink, akik a háttérben töretlenül segítenek nekünk a játék fejlesztésében, amit ezúton is köszönünk. 

Amit talán csak én látok át teljesen, az egy olyan jövőkép, amit a privát üzeneteim tudnak bizonyítani, miszerint sok új és jó pár visszatérő játékos köszönt be, akik várják az újraindulást. A legutolsó pesti versenyt már én szerveztem egyedül, és már azon is többen voltunk, vagy több embert vártunk, mint amennyi azelőtt talán egy évig nem volt, pedig már a maszkos korszak dübörgött. Azóta fél év eltelt, így nehéz mondani fix dolgokat, de most megosztanám azokkal is a belsős dolgokat kicsit, akik annyira nem követik napi szinten már az ŐH-s híreket.

Reményeim szerint, teljesen visszafogott latolgatás, de ha elindulhatna újra a versenyzés, mondjuk májustól, nyár végére úgy gondolom, nem lenne 15-20 fő alatti pesti verseny, mert sokan maradtunk, sokan visszajöttek, és lettek új partner jelöltjeink, új lendület, új bizalom az irányunkba. Szerintem a 20 fő pesti verseny pedig azt jelenti, hogy hamarosan egy valóban komolyabb játékosbázis alakulhat ki egy éven belül. Itt pedig meg kell említenem a ,,vidékfejlesztést" is, amire induláskor ugyancsak nagy hangsúlyt fektetünk. Kis matematikával kijelenthetjük tehát, hogy összességében több vidéki potenciál van elérhető játékosokban, mint fővárosunkban. Ez pedig a budapestieknek azért jó, mert lenne valós másodpiac, lenne teljes értéke újra a lapoknak, nem utolsósorban pedig, egy igazi Nemzeti Bajnokság is kialakulhatna. Mindamellett, hogy nekünk, készítőknek sokkal könnyebb dolga lenne új, soklapos kiadásokat kihozni anélkül, hogy az előrendelésekre kellene szorítkoznunk.

Nagykanizsa például megmaradt, újrabeszéltük a helyi üzlettel és helytartónkkal a dolgokat, én pedig még régi időkből bedobnám a közösbe a vidéki nagyvárosokban található társasjátékos bárok kontakjait, így akár több vidék is elindulhat, még ha csak 4-5 fővel is, de ha összeadjuk, simán lehet, hogy több játékos lesz vidéken, mint Budapesten. Persze amíg tart a vírushelyzet, nem tudunk nagyon mozgolódni, de a lényeg, hogy van és lesz is tervünk ezt megvalósítani.

Azok a játékosok pedig, akik csak néhanapján látogattak el a versenyeinkre, feltehetőleg most sem követik a játék sorsát, emiatt sokan várakozó üzemmódban lehetnek, nem tudják még, hogy érdemes-e időt vagy esetleg pénzt áldozni még a játékra. Amivel egyébként nincs is gond és teljesen érthető. Ugyan feltételezem, nem fogják ezt sem elolvasni, de ha például előrendelésre nem is ösztönzöm őket, az abbahagyás első jelére befogom nekik linkelni ezt a cikket, mert erős jövőképünk van a játékot illetően, aminek most már tényleg csak a korona szab határt. Szóval inkább akkor hagyjátok abba, ha már újraindultunk, és ha még akkor sem lesz kedvetek folytatni, akkor majd még jobb áron elkelnek majd a lapjaitok ;) A szép jövőképről ,,röviden" ennyit akartam.

A második nagy lépcső, amit megugrunk majd jövőre, az a teljesen új, saját kiegészítő megjelenése lesz, ahol végre nem meglévő lapokat kell majd kijavítanunk, hanem az általunk tervezett irányokat indíthatjuk el, amiről egyébként már sokat olvashattatok, vagy utalásokat láthattok a mostani új lapjainkon is. Én azt mondom, mostantól egy év múlva, ez már bekövetkezhet, és akkor lesz igazán új az Ősök Hajnala.

Sok minden fog még változni addig, sok minden múlik majd rajtatok is, hiszen továbbra is kikérjük majd a véleményeteket egyes dolgokban, igyekszünk minden újítást átbeszélni veletek, nem elkapkodni a fontos döntéseket. Többen kérdeztetek régebbi lapokról, hogy azokat miért nem erősítettük, dolgoztuk át még. Erre részben már válaszoltam, részben pedig most még kitérek rá. Sok olyan lap maradt, amit fogunk erősíteni, csak nem újranyomtatással, hanem például új laptípussal. Igen, ez már egy kis jövőbeli spoiler... gondolkodunk egy Nemesekhez csatolható laptípuson, amiről most többet nem feltétlenül tudnék megosztani veletek, de ha átnézitek a kártyákat, sok olyan Nemest találtok, ami már megjelenésük idejében is használhatatlanok voltak, és a későbbiekben sem tudnának érvényesülni. De fognak ;) Eljön hamarosan az az idő, ahol esélyes, hogy egy Lövész Mester például jó lapnak fog számítani a Szövetségek Korában, hiszen ez lesz a neve a jövőre esedékes saját, önálló kiegészítőnknek.

Két fontos dolgot tartunk majd továbbra is szem előtt ebben. Az egyik a képességsebzések halmozása, hiszen szeretnénk majd eljutni arra a szintre, hogy bevezessünk egy keretszabályt a pakliösszerakásban, miszerint csak két különböző sebzéstípus szerepelhet egy pakliban az alap semleges mellett. Ez jelenleg nem, de a későbbiek folyamán baromi izgalmas és teljesen új lendületet ad majd az ŐH-nak, ebben biztos vagyok.

A másik fontos szempont pedig a különböző fajokra való hivatkozás, így nem csak egy képességsebzésre épülő koncepciók jöhetnek majd szóba, hanem külön fajokra kombozó paklik is, ami mind lehetővé teszi majd, hogy számtalan, versenyképes összeállítás tudjon találkozni a versenyeken.

A Szövetségek Korát egyébként egy 75 darabos, teljesen új lapokból álló kiadásra tervezzük, ami egy igen nagy előrelépésnek fog számítani, ami elég lesz arra, hogy a fent leírtakat meg is valósítsuk. Ezen kívül pedig Egyedi lapokat is tervezünk, köztük új Hősöket és Relikviákat is, hiszen kell, hogy legyen mire költeni a Lélekpontokat :)

Ezen kiegészítő megjelenése után pedig az Afla lapok valóban kifutnak, amíg a készlet tart. Ez azt jelenti, hogy minden kis, gyakori Alfa kiegészítő lap is nagy értéket fog képviselni, de természetesen a később érkező játékosoknak is lesz lehetősége párat beszerezni még. Gondolok itt egy olyan vegyes kiegészítőre, ahol akár az összes eddigi, fontos és közkedvelt lapot egy kiegészítőbe zsúfoljuk majd, de ez 2023-ig biztos nem jön szóba, ennyire még ne szaladjunk most előre. Amint pedig újra elindulhatunk a versenyekkel és a terjeszkedéssel, én ismét átrágnám magam a versenyformátumokon, amiből már így is van olyan újdonság, amit még nem volt lehetőségünk kipróbálni, de úgy gondolom, van még olyan formátum, ami tovább színesíthetné a palettát és mindenki megtalálja majd benne a saját kedvencét, a saját verhetetlen paklijával. 

Nem is húznám tovább ezt az ömlengést, remélem volt, aki végig olvasta, és talált benne kedvére valót. Egyelőre nincs más dolgunk, mint kivárni a szigorítások végét, és közben készülni a feladatokkal, amiket kitűztünk magunk elé. Köszönjük azoknak, akik támogatnak minket akár ötletelésben, előrendelésben, vagy akár kontentgyártásban. Sok sikert az online versenyzőknek is, hiszen elindult a Discord szerverünk is, aminek tapasztalatai alapján majd írok nektek a győztes pakliról is egy bemutatót.

Kípintáccs!