Horda és Áldozat - Kulcsszavakról röviden II.

2022.08.04

A Szövetségek Kora bővült 25 lappal, köszönhetően A Boszorkánymester eljövetelének. A 25 lapból 2 lap vadász, 4 pedig mágus, a maradék 19 lap azonban Kultista lap lett, melyeken új kulcsszavakkal is fogtok találkozni. A játékfejlesztés során fontos cél volt, hogy egy új kulcsszó se bonyolítson a játékon, sokkal inkább új fűszert adjon hozzá, esetleg egyszerűbbé tegye bizonyos esetekben. Ebben a cikkben a Horda és az Áldozat kulcsszavakról lesz szó, valamint ékes példája lesz annak, hogy ha keveset alszom, akkor a szórend a nemezisem.


Ha élőholtak, akkor Horda!

Sok világban az élőholtak, zombik, csontvázak hordákban járnak, amely az Ősök Hajnala világában sincs másképp, így született meg például az új Csontváz Harcos báb is, melyből akár 5 lehet a pakliban, ráadásul a kijátszása körében már támadhat és el van látva még egy Horda kulcsszóval is.

Na de mit jelent pontosan a Horda?

A Horda kulcsszóval ellátott báb képesség kijátszható egy vele megegyező nevű aktív kártya karaktermezőjére. Ekkor a két lap sebzése és páncél értéke összeadódik, és csak a legfelső lap hatása érvényes. A Hordába rendezett kártyák egyetlen célpontnak számítanak, nem szomszédosak egymással. A Hordába rendezett kártyák közül mindig a legfelső lap szenvedi el a sebzést, mely ha meghaladja a legfelső lap páncél értékét, akkor ez a legfelső lap a gyűjtöbe kerül, a fennmaradó sebzés pedig tovább sebzi az következő legfelső lapot.  

Például ha 3 Csontváz Harcost játszol ki egymásra valamilyen módon, akkor ő a Horda kulcsszó miatt egy 6/15-ös bábnak számít. Viszont ha sebződik 6-ot, akkor a legfelső csontváz leesik, és az alatta lévő is sérül tovább (jelen esetben 1-et), ráadásul a sebzése is lecsökken 4-re, hiszen a legfelső csontváz gyűjtőbe került. Ilyenkor akár újabb Csontváz is kijátszható rá, újra erősítve a Hordába rendezett lapokat! Jó szórakozást ehhez az új kártya mechanikához. :)


Áldozat, mint új meta motor

Az Áldozat kulcsszó sok Kultista koncepció motorja lehet a jövőben, mely most éppen egy fegyverzet fejlesztés lapon bukkant elő, ami több dolog miatt is különleges, hiszen nem a pakli része (4 lehet belőle a nemes mellett lerakva), de nyugalmon, mert van olyan nemes, aki ki tudja játszani. Na de maradjunk egyelőre az Elátkozott Vörösparti Sarlónál és az Áldozatnál.

Az Áldozat fogalma tényleg ilyen egyszerű?

Igen. Az Áldozat kulcsszó definíciója: A köröd végén eldobhatsz a gyűjtödbe egy már kijátszott, Áldozat kulcssóval rendelkező lapot, és ekkor húzhatsz egy lapot. Áldozat kulcsszó a körödben maximum egyszer alkalmazható akkor is, ha több lap is rendelkezik vele.

Tehát ha szeretnél lapot húzni, akkor dönthetsz úgy, hogy a köröd végén egyszer egy már kijátszott és Áldozat kulcsszóval ellátott lapot a gyűjtöbe dobhatsz, amiért cserébe húzhatsz egy lapot a húzó paklidból. Ez jelen esetben növeli a gyűjtő méretet, helyet ad új fegyvezet fejlesztésnek (amit a körödben használhattál is, hiszen csak a kör végén dobod el) és még egy lapot is húzhatsz! Bámulatos, hol tart már a tudomány. :)


Remélem tetszenek nektek az új kulcsszavak, holnap jön az "Immunis" és a "Láng", melyek szintén nagyon izgalmasak lettek ;)

Ádi