Mágus, aki azt mondja: Nope!

2022.04.08

Haladó formátumon a végjátékban a Mágusok legnagyobb ellenfele általában egy Mágus lehet, leginkább a 6-os szintű képességek miatt, ami a Lélek Csapást vagy az Árvízt jelenti legtöbbször.

A Szövetségek Korával ezek a befejező lapok továbbra is népszerűek maradtak, ám érkezett egy igen erős counter lap; az Őrző Bűbáj, ami megakadályoz bármilyen azonnali képességet, így egy 1-1 elleni harcban is bőven meccsfordító lap lehet sok esetben.

Továbbgondolva ezt, Haladó mellett a Profin is ugyanígy érvényesülhet ez a lap, és már nem csak a Mágusok ellen lehet hatékony. Szerintem már egészen pofás kontroll paklit lehet a kasztnak építeni, ami leginkább a képességeken és a fegyverzeteken múlik.

Kivételesen nem egy konkrét pakliötlettel érkezek most, hanem a szerintem használható, de még nem kipróbált, nem elég erős kis kombó lehetőségeket gyűjtöttem össze, amik lapjai tökéletesen illeszkedhetnek egy ilyen Mágus koncepcióba.

Az Őrző Bűbáj értelemszerűen akkor használható, ha legalább 2-3 6-os karakterünk van, így tehát próbálunk egy lassabb tempós paklit építeni vele. Ez esetben is legalább 2 Őrző Bűbáj fog kelleni, hogy legalább egy jó eséllyel ki is jöjjön majd, amikor szükségünk lesz rá.

A Télvidéki Fenyőbot Zafírral is egy olyan fegyverzet fejlesztés lehet, amiből 1-et én betennék egy jó kontroll pakliba, így 3-4-re húzva a Télvidéki Fenyőbotok számát, ami ugyan nem a legjobb egy kontroll pakliba, hiszen egy Sziromkristály vagy egy Szatírszarv sokkal előnyösebb lehet, de a Zafír miatt megérheti, és így lehetőségünk lehet életerőbe is átvállalni a spórolás lévén támadásokat.

Érdekes módon, a legsokoldalúbb counter lap is egy Alfás fegyverzet fejlesztés, ami a Tanonc Pálcákra helyezhető, név szerint a Mester Pálca. Ennél jobb képesség megakadályozó lap nincs és feltehetőleg nem is lesz a játékban. Ezen a vonalon is érdemes néha eljátszani, ugyan Profin nem a legjobb (ahogy általában a fejlesztések mindig problémásak), de kezdőn például 1-2-db életet menthet, pláne ha a Tanonc Pálcáknak külön lényeget is adunk (3-as Hontalan Tanoncokkal és kisebb, velük kijátszható képességekkel).

Egy pakliba ezt a kettőt nem alkalmaznám, így a másik oldalra megmaradhat a koncepció függő, de fontos kontroll fegyverek egyike (Sziromkistály, Szatírszarv, Rontás).

Akármilyen sebző vagy védekező képességeket is használunk, szerintem formátumtól függetlenül is nagyon fontos lehet egy kontroll paklinak a lapvisszavétel lehetősége, így az Emlék Torzítás is lényeges lap, amiből 1-2 darab ugyancsak nem árthat, ha igényli a koncepciónk és több lehetőség is lehet, amit nem árt a kezünkbe visszavenni. Ilyenek lehetnek a befejező képességeink, a falaink, akár a korai szakaszban eldobott Őrző Bűbáj, de egy szimpla Dermesztés is jól szokott jönni.

Aztán ott van még a kis kedvenc Gondolat Módosításom, ami hasonlóan counterel bármilyen elsőnek kijátszott képességet, ami számunkra nem szimpatikus. Valamint a játék elején kihúzva és kijátszva, még ellenfelünk kezdőkezének egy részét is elronthatjuk, vagy legalábbis esélyt adhatunk rá. Persze ugyanilyen eséllyel segíthetjük is ezt, de a mostani statisztikákat figyelembe véve, többször elfogadható vagy jó a kezdőkéz, mint pocsék. Szóval a Gondolat Módosítás is (a sima verziója mindenképpen) egy olyan kontroll lap lehet, ami a játék bármelyik szakaszában okozhat kellemetlen meglepetéseket ellenfelünknek, ezzel is mentve saját magunkat és közelítve a biztos végjátékhoz.

Az itt felsorolt lapok mindegyike aligha férhet el egy pakliban, és persze akad is még ide illő lap, de összességében mindig az a kérdés marad, hogy oké-oké... de mivel fogunk nyerni? Mert a sok kontroll lap elfoglalja a sebzőktől a helyet. Általában a Lélek képességek szoktak jól elférni az ilyen paklikban, már csak az arányok és a pontos összetétel az, ami játékstílus és ellenfélfüggő lehet.

Ha kontroll Mágust építenétek, javaslom kezdésként 2-3 laptípust a fent említettekből próbáljatok ki egy pakliban, és mellé az általatok preferált sebző lapokat tartsátok meg. Aztán majd ráéreztek mi és hogyan működik, mit kedveltek jobban, melyikkel volt hatékonyabb a játék. De ami a legfontosabb, mindegyik tökéletesen jó lehet arra, hogy idegesítsük az ellenfelünket, az pedig nekem néha felér egy győzelemmel is. Próbálgassátok, elő a Bűbájokkal ;) Kávé!

Következő versenyeink: https://www.facebook.com/events/1425716267858975

Közösségi csoportunk: https://www.facebook.com/groups/409260922811791

Discord szerverünk: https://discord.gg/HxpKzefAj5