Szövetségek Kora - Új lapok elemzése - 17. rész

2021.12.09

A Fedák Sári díjas Ádi a kétrészes trilógia utolsó és egyben második részéhez ért krimisorozatában, ahol kiderül, hogy a kertész az. Ezen kívül viszont ismét elrejtett pár új SZK lapot, amit még nem elemeztem tökéletesre nektek, így ezt mostan pótoljuk gyönyörűségesen.

Ádi cikkében egy kis lore-t kaphattok végre az Ősök Hajnaláról, és némi elbeszélést, hogyan s miként jöttek létre az illusztrációk, és a mögöttes tartalmuk. Ezen a linken jól megnézhetitek, ha még nem tettétek volna: 

https://www.osokhajnala.hu/l/az-illusztraciokban-rejlo-tortenetek-ii/

De most nézzük, amiért jöttünk. A még nem megszakértett Szövetségek Kora lapjai miatt!


Tábortűz

Tesztelések során ezt a lapot úgy neveztük, hogy: ,,aminek nem mondjuk ki a nevét". Semmi Voldemort vonatkozás, egyszerűen csak az a #&@{#{ dal... tudjátok... lobog...el se kezdem... áááá... megint megy a fejembe...

Szóval. Ez a Táb.. CSATATÉRRE SZERELHETŐ FOLYAMATOS KÉPESSÉG 1-es szinten már érkezhet, és igazán különleges hatással bír, ami szerintem minden kisebb pakliba elférhet. Minden olyan karakterünk, amivel az adott körben nem támadunk fizikai sebzéssel, +2 végleges páncélt kap, valamit előfordulhat, hogy az ellenfél lapjai miatt leszünk cselekvőképtelenek, így még akkor is profitálunk belőle.

Egyrészt tökéletes kis erősítés a nem sűrű Harcos azonnali képességek mellé, másrészt az éppen lehozott, akár passzív karaktereink is megkapják ezt. Szerintem egyértelmű, hogy a kezdő és haladó formátumon sokszor találkozunk majd vele, meglátjuk, hogy feljebb mit lehet kihozni belőle, de nem tartom kizártnak, hogy profin is előfordulhat majd, pláne az új Relikvia miatt ;) Egy erős, mégis aprónak tűnő hatás, ami eléggé zavaró lesz, főleg ha összeadjuk a játék végén, hogy pontosan hány + páncélt is adott a játékunkhoz. Nagyon jó kis lap, nagyon irritáló névvel...


Télvidéki Fenyőbot Zafírral

Szeretnénk, hogy ha eljutna oda az ŐH, hogy legyen értelme fejlesztésekkel is foglalkozni, de lássuk be, ez még nem igazán jött össze. Habár idén egyre több top 3 pakli is használt már fegyverzetfejlesztést, így azért már kijelenthető, hogy van helyük a játékban. Az sem titkolt, hogy én magam is favorizálok sok ilyen lapot (például a Mágusoknál a Mester Pálcát), de tény, hogy ritkán éri meg.

Ezért elkészítettük a Fenyőbotnak egy másik fejlesztését is, ami nagyon egyedi hatással rendelkezik, talán túl erőssel is, ami első ránézésre nem tűnik annyira fel. Az biztos, hogy igazi Mágus hatás a ,,mute", így ez a lap meg is adja a kasztnak. Egy ellenséges karakter elveszíti a hatását, vagyis ami a szövegmezőbe van írva rá, olyan lesz, mintha nem lenne ott amikor ez lekerül a térfelünkre. Persze, ha olyan speciális hatása van, ami éppen érvényesül, nem fog eltűnni (erről talán majd később külön beszélgetünk), de nézzetek csak körbe, hogy hány régi és hány érkező lapra lehet ez egy nagyon erős válasz. Például Attila ellen, már se az Orkokat nem erősíti, sem pedig önmagát Hősökkel szemben, vagy például egy Kovács ellen... és akkor ez még csak pár, a nagyon sok jó, potenciális célpontra. Ha alap pakliba nem is, én side-ban szorítanék helyet ennek a lapnak bizonyos koncepciópaklikban, arról nem is beszélve, hogy akár egy körön belül lejátszhatjuk ha van nálunk Télvidéki Fenyőbot is.

Ha ez a fejlesztés sem fog működni, akkor egyik sem, soha. Baromi erős, nagyon Mágusos, nagyon nagy fordításokat tud művelni. Az általam egyik legjobban várt lap most ő lett. Aztán majd meglátjuk.

Lobog a tábortűűűűűz.... >{#&@{#&{.... grrr.....


Óvárosi Tükörmágus

Sokat vitatott laphoz érkeztünk. Teszteltük jobbra-balra. Végül talán én mondtam rá, hogy nyugodjon le mindenki, nem fog ez annyira fájni. De kezdjük az elejétől: A Fedák Sári díjas Ádi.... jó, ne ennyire.

Szóval a Tükörmágus egy új kulcsszóval érkezik, ami a Bajnok. Jelentése pedig (amit sok régi lap használ már így vagy úgy, mint pl: Fegyverkovács) annyi, hogy mint a Hősök, nem lehet lent két azonos nevű egyszerre a térfelünkön. Szóval a Bajnok lapok hatásai sosem adódhatnak össze, hiszen csak egy lehet lent az asztalunkon belőle.

A Tükörmágus is egy nagyon ,,Mágusos" lap szerintem, ami a hatását illeti. Ő maga ugyan nem használhat képességeket (semmilyet), viszont az összes többi szövetséges Mágus karakterünk akár két, azonos nevű azonnalit is kijátszhat. Ez első hallásra talán túl erős lehet, de szerintem az élő, versenyjátékban már egyáltalán nem lesz túl durva, viszont megmarad egy jó, erős lapnak, amire bizony teljesen új koncepciók születhetnek, és szerintem megépülhet a Tükörmágus Pakli névre keresztelt (nem kreatív módon) Tükörmágus pakli.

De milyen szép is lesz, amikor a mellette lévő Andreánk mondjuk kicsap két Dermesztést egy körben, vagy egy Jéghajlítónk két Stabil Dermesztést. Na erre lesz tökéletes ez a lap, valamint a kisebb szintű képességek visszahozására, ami a metát illeti. Az egyik legvariálhatóbb és legizgalmasabb karaktere lehet a kasztnak szerintem.


Vöröskövi Fekete Gyík

Azt mondtam már, hogy nagyon durvák lesznek a Hátasok az Ősök Hajnalában? Itt van még egy példa a sok közül, ami megmutatja, hogy valóban új fejezet nyílik a játékban, és komoly részét a Hátasok fogják képezni. Ez a Gyík arra lesz jó, hogy még tovább halmozhassuk a tömegsebzős képességeinket, talán említenem sem kell, hogy a Földrengés már kb 600-at fog sebezni minden karakterbe, olyannyira, hogy még a szomszéd asztalon is sérülnek, és még mindig marad vagy 40, a következő versenyre.

Szóval igen, remek kis állatka lett ez is, pont olyan, amilyennek egy új laptípusnak lennie kell, és igen, most már minden Hátas szóba jöhet, más-más koncepcióknál, de egy dolog lesz biztos; külön erőforrást kell rá szánnunk, hogy eltűntessük őket az ellenfélről, ha nem akarunk nagy nehézségeket okozni magunknak.

Egy szó, mint száz... te újra mellém ülsz...... grrr.... Köszönöm a figyelmet.

Következő versenyünk: Januárban ;)

Közösségi Csoportunk: https://www.facebook.com/groups/409260922811791

Discord szerverünk: https://discord.gg/HxpKzefAj5